KRONOLOGI PENGHINAAN KEATAS RASULULLAH S.A.W
6:18 AM | Author: MUHAMMAD LABIB ABD JALIL
.:: 1988 ::.
Salman Rushdie menghina Nabi saw dalam karyanya “The Satanic Verses”.
Kerajaan British menganugerahkan pengurniaan pingat ‘Knigh Bachelor’ (membawa gelaran Sir) kepada penulis novel ‘Surah Syaitan’ kelahiran India, Salman Rushdie dilihat sebagai satu tindakan yang tidak wajar.

Penulis buku “ The Satanic Verses” yang menghina Islam dan Rasulullah SAW menerima anugerah tersebut dalam satu majlis sempena ulangtahun kelahiran Ratu Elizabeth II yang ke-81.

Ia satu tindakan yang menghina Islam kerana tindakan tersebut sebagai tanda kerajaan Britain berbangga dengan pencapaian buku “The Satanic Verses”. Seharusnya ia tidak dipersetujui oleh umat Islam seluruhnya, kerana melambangkan betapa sensitiviti kita dalam beragama terus cuba diperkotak katikkan oleh musuh Islam.


Salman Rusdie, 60, anak seorang Muslim dilahirkan di Bomby pada 19 June 1947 dan bersekolah di Gereja Jhon Conon kemudian di King Kolej, Cambridge.


Pada tahun 1988 dia menulis novel ‘The Satanic Versus (surah Syaitan) yang menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia.


Pada 14 Febuari 1989 pemimpin Rupblik Islam Iran, Ayotullah Khomieni mengeluarkan fatwa supaya Salman Rusdie dihukum bunuh, Sejak itu Salman tidak muncul di khalayak ramai dan bersembunyi di Britain.


.:: 1990-an ::.

Taslima Nasreen (warga Bangladesh) menghina Nabi saw dalam karyanya dan hidup mewah hasil jualan karyanya.

Haidar Bin Haidar (syria bermustautin di Mesir) memasukkan keluarga Nabi sebagai watak dalam novelnya dan menghina mereka.
Seorang editor akhbar “nigeria This Day” telah menghina Nabi dalam kolumnya dengan mengatakan Nabi akan membenarkan pertandingan ratu cantik di Nigeria dan memilih salah seorang sebagai isterinya.


.:: 1997 ::.

Tatyana Suskin (wanita yahudi) membuat dan menyebarkan 20 poster yang menghina Islam dan nabi , antaranya gambar seekor babi.


.:: 2000 ::.

Farish Noor menulis artikelnya “Let Islam lead the way with its progressive View on Sexuality” dalam New Straits Times menghina Nabi.


.:: 2002 ::.

Islama Daniel (jurnalis Nigeria) menulis tentang Rasul dan Miss World. Pertandingan itu adalah untuk memperlekehkan pelaksanaan syariah Islam di Nigeria.


.:: 2004 ::.

Theo Van Gogh (producer filem) menghina Islam dan Nabi saw dalam sebuah dokumentari atas dasar kebebasan berkarya.


.:: 2005 ::.

Akhbar Denmark “Jylands Posten” menerbitkan kartun Nabi sebagai pengganas yang tidak berakhlak.Akhbar2 dari Jerman, Perancis, Belanda, Itali dan Sepanyol turut mengeluarkan kartun yang sama untuk menyokong tindakan akhbar denmark itu.

“Sarawak Tribune” menyiarkan kartun menghina Nabi .

“Guang Ming Daily’ mengeluarkan foto akhbar yang menyiarkan karikatur itu.

“New Straits Times” menyiarkan kartun lain yang menghina Islam dan Nabi saw.


.:: 2007 ::.

Salman Rushdie mendapat gelaran “ SIR” dari kerajaan British atas karyanya “The Satanic Verses”
|
This entry was posted on 6:18 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: